Muziek recensies

Koningin Adele is terug met haar fabuleuze “30”.

Koningin Adele is terug met haar fabuleuze "30".

Adele, wie kent haar niet? Op 1 oktober 2021 kreeg de wereld de eerste hint dat Adele terug was na 6 jaar zonder album. Op grote billboards dook het nummer “30” op in grote steden over heel de wereld. Op 15 oktober werd het lange wachten beloond, de stilte werd verbroken met haar single “Easy On Me”.

“Easy On Me” is het meest traditionele “Adele” nummer wat terugkomt op de 12 nummers tellende tracklist van “30”. Het bevat veel ongeremde zang van haar vorige hits en een eenvoudige maar ontzettend elegante piano productie. Dat is een  combinatie die we gewend zijn van Adele. De 11 andere nummers op “30” hebben meer elementen die neigen naar Soul en R&B. Tekstueel gezien is haar nieuwe album een stukje puurder dan haar vorige werk. De lyrics van diverse nummers gaan over haar scheiding en de moeilijkheden die hierbij komen kijken.

Het album is niet vergelijkbaar met vorige albums in haar repertoire. Adele experimenteert met opvallende en andere geluiden zoals bijvoorbeeld op “Oh My God”. Een doorlopende neurie op de achtergrond gepaard met een fluit melodie die in de eerste paar seconden van het nummer voorkomen worden goed gebruikt in het nummer. Overall wordt het gecomplimenteerd door Adele’s aandachttrekkende vocals die wisselen van power naar een zachte kopstem. Het pop-achtige uptempo zorgt voor een evenwichtig geheel wat een plezier is om naar te luisteren.

Ook het nummer “Can i Get it” is een nummer wat je normaliter niet gewend bent van Adele. Het opgewekte nummer dat zowel instrumentaal als tekstueel erg sterk is wordt begeleid door een gitaartokkel en een sfeerverhogende drum. Het refrein klinkt erg poppy en is dan ook echt een “Radio-nummer”.

Het volledige album staat centraal in de moeilijke situatie waar Adele zich in bevindt, de scheiding en zorgen die hierbij komen kijken. De wijdlopige teksten op “I Drink Wine” roepen een flinke zelfreflectie op. De tijd waar Adele zichzelf alles kwalijk nam en waar ze veel over haarzelf geleerd heeft staan centraal in dit nummer. 

Het album van Adele is wat dat betreft ontzettend persoonlijk, zelfgenoegzaam en tegelijkertijd professioneel en artistiek door de terugkerende Soul en R&B elementen.

“30” kent een  trage start waar ook voice memos terugkomen die de innerlijke toestand van Adele beschrijven. Maar “30” steekt er wel met kop en schouders bovenuit. Haar kracht, talent en energie die uit dit album spat is onvoorstelbaar. Dit album inspireert je om je eigen opgebouwde muren te laten zakken en verder te gaan met “leven”.

Eindbeoordeling: 4.7/5
4.7/5

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.