Muziek recensies

Stromae stapt uit de “L’enfer”

Stromae stapt uit de “L’enfer”

Stromae heeft zijn nieuwste single “L’enfer” en de daarbij horende videoclip gereleased afkomstig van zijn aankomende studioalbum dat op 4 maart 2022 uitkomt.

“L’Enfer” wat in het Frans: “Hel” betekent is de beschermengel om Stromae’s donkerste gedachten te bestrijden. Stromae balanceert met een spectrum van emoties, het verkennen van de meest obscure thema’s. Een depressieve spiraal die Stromae in een paar zinnen helemaal blootlegt. Van alledaagse verveling tot de donkerste vormen van ontsnapping waaronder zelfmoord. Hij debuteerde met het nummer op de Franse nieuwszender waar hij aan de desk een performance creëerde op live televisie en hierdoor de Franse kijkers verraste. 

Het nummer is een diepgaander bewijs van Stromae’s ingenieuze en diepgaande vaardigheden, niet alleen als producer en muzikant maar ook als tekstschrijver en als mens. Zijn kenmerkende donkere gevoel voor humor helpt deze voelbare emoties te versterken die gedragen worden door strijkers en percussies. Een stortvloed aan galm en spookachtige stemmen maken “L’enfer” redelijk exceptioneel. Met een oprakelende syntheziser in het refrein wordt je helemaal meegezogen.

L’enfer is zeker een nummer om goed over na te denken. De donkere sfeer geeft enigszins positiviteit omdat er altijd licht aan het eind van de tunnel is. Het is een tribute aan alle personen die in hetzelfde schuitje zitten. Stromae zorgt er helemaal voor dat deze mensen zich ook gehoord voelen. Dat maakt dit nummer misschien wel nog mooier dan dat hij al daadwerkelijk is.

Heb jij hulp nodig?

Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 113 (24/7 bereikbaar), 0800-0113 (24/7 bereikbaar) en 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

Eindbeoordeling: 5/5
5/5

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.